Život (se psem) a studium v Tallinnu

21.01.2019 10:58

Do Tallinnu jsme dorazili kocem srpna a tím začla naše nová životní éra a velká zkušenost.. Život nejen v jiném městě ale i státě. Všechno jsme objevovali postupně rozhodně jsme nestihli přijít na všechno, ale přeci je bych se s Vámi ráda podělila o pár tipů, triků, rad a zkušeností od nás. 

Tallinn je hlavní město Estonska, žije zde něco okolo 400tisíc lidí (což je tedy přibližně 4krát Ústí ad Labem, odkud pocházíme). Obyvatelé bych rozdělila na polovinu, polovina jsou estonci a polovina rusové.. S tím souvisí to, jaký jazyk budete slýchat v obchodě, cestou do školy, na procházce a v psím parku.. Estoštině nemáte šanci rozumnět, pokud se nebudete pár měsíců či let intenzivě učit. Mají složitou gramatiku, jazyk je spolu s finštinou a maďarštiou v Ugrofinské jazykové rodině, a když si jen představte finštinu, tak mi dáte za pravdu, že je jazyk podivný a rychlý. Finové si s Estonci maličko rozumí, ale jinak se mu žádný jazyk nepodobá. Asi byste řekli, že třeba s Lotyši nebo Litevci by si rozumnět mohli, tak bohužel ani tam to nefuguje a pobaltské státy si mezi sebou nerozumí.. Druhým jazykem je ruština, tu už spousta čechů ovládá, generace mojí maminky se jí musela učit ve škole, proto máte větší šanci porozumět. Pokud jste mladší ročníky i tak nezoufejte, ruštině je trošku rozumět a základy jsem se během pobytu naučila rychle. Stačí zvládnout azbuku a poté základní fráze na poděkování a pozdravení. 

Navštěvovala jsem tzv. TLU - Tallinna Ulikool. Konkrétně studuji gegrafii. Mezi předměty jsem si zvolila Basics of general geography, Introduction to estonian culture, Physical geography of the continents and history of georaphical discoveries, German B1, Geography of Estonia, Russian A1. Do školy jsem chodila denně na jazyky na hodinu a půl. Odborné předměty probíhali v estonštině, proto se s námi učitelé domluvili na speciálních podmínkách a docházeli jsme jendoou za tři týdny odprezenovat seminární práci na růzá témata. Studium tedy dost probíhalo doma a v angličtině. Pokud máte otázky ke studiu, napište, ráda sdělím bližší info. 

Co se týče psů v Tallinnu řekla bych že je to velice podobné se situací v ČR. Pejska má spoustu lidí, nerůznější rasy a velikosti. Nepotkala jsem ale například žádnou border kolií kterých je u nás hafo.. Jinak se mají pejsci v Tallinnu hezky, hned vysvětlím proč.. Jen v Tallinnu je 18 psích hřišť! To znamená, že v podstatě v každém i menším parku je vedle hřiště pro děti, plochy na cvičení i oplocená plocha pro pejsky s pár překážkama. Paráda, že? To ale není vše.. Pejsci v Tallinnu bych charakterizovala jako velice, opakuji VELICE, dobře socializováné psi! Nepotkala jsem žádného agresivního pejska. Psi jsou zvyklý být spolu na hřišti ve velkých skupinách, hrají si a jsou kamarádští. Stejní jsou i jejich páníčci. Pokud jsou vedle sebe dvě plochy pro pejsky, tak jako to bylo v parku blízko našeho bydliště, jdou tam, kde již někdo je, nejdou sami na druhé hřiště. V zimních měsících jsou lidé zvyklí psi, hlavně ty menší, poctivě oblékat zima je zde velká a často také bílá. 

Alíka jsem také několikrát vzala do centra na procházku a rozhodně nebyl jediný, který se tam procházel. Lidé jsou ke psům ohleduplní a často se na ně usmívají. 

Pokud tedy chcete vyrazit do Tallinnu na výlet nebo delší pobyt pejska klidně vemte sebou :-) 

#vyzkošenoAlvikem